piatok 20. augusta 2010

WUCC 2010 Praha 4.7. - 10.7.2010

WUCC 2010 Praha - veľmi dlho očakávané podujatie, ktoré si myslím, že prinajmenšom splnilo očakávania slovenských hráčov a hráčok. Ukázalo sa, že tréning nebol zbytočný a dokázali sme ho pretaviť na pekné umiestnenia. Ja som hral štandardne za nemecký Feldrenner. Preto prinášam pohľad na majstrovstvá sveta z tohto uhla. Podrobnosti z hier nájdete na konci tohto článku - kedže je toho veľa čo napísať, nechcem vás tým zaťažovať hneď na začiatku.




Hneď ako som prišiel do areálu Strahova a zaparkoval auto, dýchla na mňa domácka atmosféra. Bolo to zapríčinené tým, že som hneď postretával slovenských staffákov, ktorý mi pomohli pri vybavovaní formalít okolo turnaja a dokonca mi vyšli v ústrety aj v neštandardných požiadavkách. Navyše som vedel všetko vybaviť v češtine alebo slovenčine a napriek mojej neznalosti anglického jazyka som sa cítil ako ryba vo vode. Mal som nejaký čas a tak som si skočil na kofolku a nasával miestnu atmosféru. Bolo prijemne, kedže sa tam stretávali ľudia z celého sveta. Len tak zo srandy som si spravil tipovaciu súťaž na výsledky. Samozrejme, že výsledky si nenechám pre seba :). Najviac naštudované, kto ako hrá, mala Peťa, ktorá sa pomýlila pri tipovaní výsledkov 3 tímov (Mor ho!, Hot Beaches a Feldrenner) dokopy len o 4 miesta. Týmto jej gratulujem a odporúčam sem tam obehať nejaké stávkové kancelárie :). Ostatní tipovali prevažne pesimistickejšie a preto som aj rád výsledkom, ktoré sa na turnaji dosiahli. Len zhrniem: Feldrenner 22. (nasadený 26.), Mor Ho! 30. (nasadený 45.) a Hot Beaches 12. (nasadené 18.).

Najväčšiu pochvalu musím dať organizátorom. Klobúk dolu celej organizácii. Pri takom množstve tímov a ľudí to bolo majstrovské dielo. Určite sa im podarilo zanechať veľmi dobrý dojem a určite aj vďaka tomu sa budú podobne veľké podujatia viac organizovať v Európe, čo by napomohlo rozvoju v našom regióne.

Kedže sa mi nepodarilo napísať tento článok hneď po skončení turnaja, na veľa detailov si už nespomínam. Preto to nechám tak a poprípade poprosím priamych aktérov turnaja o nejaké komentáre. Možno to tento článok trochu oživí.


Nakoniec ešte moje postrehy zo všetkých dní:

Nedeľa
Hrali sme 2 zápasy.
Revolver - veľké fukoty. Prvý krát som hral proti silnému americkému tímu. Veľký zážitok, ale realita je taká, že sú to tiež len ľudia a nie bohovia, aj keď hrajú o pár úrovní vyššie. Hlavný rozdiel je v tom, že oni takúto úroveň hrávajú vcelku často. Na rozdiel od nás sa v tom pohybujú ako ryby vo vode a nemajú s ničím problém. Zápas končí 17-6.
Fire of London. Zápas vo vysokom tempe a súper o poznanie slabší, aj keď na kontinentálnu Európu vcelku behavý a fyzicky veľmi náročný. Naša jediná príležitosť postúpiť do top 24. Po skvelom výkone vyhrávame. Len tak štatisticky - zápas trval 2:15, teplota 28’C, konečné skóre 15:13 pre Feldrenner.

Showgame: Hot Beaches po skvelom závere prehrávajú s kanadským tímom Storm o bod 17:16. Slovenské dievčatá v tíme HB nesklamali a svoju úlohu všetky splnili na 110%. Dokonca sa aj bez problémov vyrovnali s diváckou kulisou, ktorá býva na frisbee zápasoch výnimočná. Ešte by som vyzdvihol hru Veu, ktorá čarovala aj v obrane aj v útoku a práve jej zásluhou boli Kanaďanky miestami veľmi zúfalé.

Pondelok
Zápas proti najslabšiemu tímu v skupine - ukrajinský Gigolo. Hladká výhra bez väčších problémov 17:4. Po základnej skupine postupujeme z 2. miesta do top 24 a už v druhý deň vylepšujeme naše predturnajové nasadenie. Radosť veľká a pred nami fakt zaujímavé hry so svetovou špičkou.

Mor ho! zahrali pekný a do polovice aj vyrovnaný zápas s M.U.C. (mnichovský výber). Žiaľ, nestačilo to na zdolanie tejto výzvy a zápas prehrávajú 11:17.
HB narazili na Japonky UNO, ktoré ich nekompromisne zdolali a na Írky Little Miss Sunshine, nad ktorými naopak jasne vyhrali. V ženskej divízii postupujú zo základnej skupiny 3 tímy zo 4 a tak si HB zaistili účasť v prvej svetovej 24.

Utorok
Hráme proti Karhukopla (Fínsko). Zápas začína vo vysokom tempe a darí sa nám zobrať súperovi útok. Darí sa nám stále robiť obrany. Skoro každý ich útok dokážeme spraviť turnover, ale nedokážeme následne pretaviť dobrú obranu na bod a naťahujeme sa až do stavu 11:11. Potom prichádza búrka. Zápas sa prerušuje na cca 30 minút a zmätky v organizácii nás prinútili sa 3x rozcvičiť a zasa nehrať. Nakoniec dohrávame na umelej tráve a darí sa nám vyhrať 16:13. Vydreté víťazstvo naznačuje, že vo vrchnom poole nebude nič jednoduché. Oslavy sa nekonajú. Zápas sprevádzalo veľa callov a zbytočných diskusií. Súper ani nechcel spraviť koliečko po zápase, ako je vždy zvykom.
Zápas s Ironside bol presunutý na stredu kvôli podmočeným ihriskám.

Streda
Najťažší deň majstrovstiev. Hráme 3 zápasy - jednu dohrávku z utorka a dva zápasy, ktoré boli na stredu naplánované.
Ironside - jednoznačná prehra, ktorú sme čakali a preto sme sa snažili sa moc neunaviť na ďalšie zápasy dňa, ktoré boli pre nás dôležitejšie.
Druhý zápas Chevron. Úradujúci majstri Európy. Začíname opatrne a zisťujeme, že dokážeme bez problémov s nimi držat krok. Celý zápas tempo aj kvalita hry gradovala na oboch stranách a do stavu 13:13 úplne vyrovnaný zápas. Potom ani neviem presne ako za stavu 14:13 pre Chevron robíme jednoduchú chybu a prehrávame 15:13.
Mrzí nás to, ale stále si veríme na austrálsky tím Heads of State. Keďže sme už mali jednu výhru s Karhukoplou, tak sme potrebovali ešte jedno víťazstvo na to, aby sme skončili štvrtí v skupine a zabojovali na záver o 13.-16. miesto. Mentálna príprava na tento zápas bola veľká a cítili sme sa veľmi dobre, však nám hra išla dobre aj proti favoritom. Bohužiaľ, po pár minútach zisťujeme, že tento austrálsky tím je nad naše sily a dosť jednoznačne prehrávame 15:9. Sme smutní. Chýbala fyzická sila. Nevedeli sme zastaviť austrálsky flow a vôbec vo všetkých herných častiach dominovali. Proste si zaslúžili zvíťaziť. Náš smútok bol o to väčší, že sme vedeli, že doteraz všetko prehrali a vďaka skóre sa posúvame na predbežné posledné miesto v skupine až za Fínov, ktorých sme porazili.

Štvrtok
Len jeden zápas (posledný vo vrchnej skupine) proti Colony z Austrálie. Prehrávame jednoznačne 17:8. Nečudo. Colony končia 2. v skupine a idú do štvrťfinále. My končíme poslední a v piatok budeme bojovať o 21.-24. miesto. Horný pool je fakt náročný a ide tam o každý jeden bodík. Škoda. Hrali sme dobre.

Piatok
Boj o to, či budeme hrať o 21. alebo o 23. miesto, vyhrávame po veľmi peknom zápase s naším častým rivalom Freespeedom. Väčšinou prehrávame. Tentoraz sa pravidlo nepotvrdilo a porážame ich 17:16. Spravili sme si náladu po dvoch prehratých dňoch. Čakáme na nášho ďalšieho súpera, s ktorým sa pobijeme o 21. miesto. Dúfame, že to budú exotickí Japonci, ale opak je pravdou. Hráme s M.U.C. - naši nemeckí priatelia. Zápas pôsobí trochu unaveným dojmom. Je to len o tom, kto viac chce a viac vládze nájsť morálne sily na víťazstvo. Žiaľ, nie sme to my a prehrávame. Konečné 22. miesto je fantastické, ale vieme, že keby sa nám podarilo vyhrať nad Chevronom, tak skončíme najhoršie 12. :((

Sobota
Všetko je už za nami a pozeráme finálové zápasy. Pekná podívaná. Hlavne ma zaujalo ženské finále, kde to tolo nerozhodné až do konca a viac som držal Japonkám, no napriek tomu to Američanky dali. Open finále bolo americké derby Sockeye (sockári) vs. Revolver. Makali ako šrouby, ale sockári spravili pár chýb a Revolver vyhráva tuším s 4-bodovým rozdielom. Však hovorím pekná podívaná. :))


Branki